Vaahterapolku

Historian havinaa...

Vaahterapolun alun historia kohdistuu vuoteen 2011, kun Mila Santanen peri vanhan sukulaisensa hevostilan. Liitoksistaan natisevalle tallirakennuksille tehtiin samantien täysremontti, jonka myötä nitinat ja natinat loppuivat. Tuolloin talliin rakennettiin myös erillinen siipi karsinoineen, joka toimi yksityisten hevosten puolena. Sen myötä Mila on rakentanut tallipihaan myös pihaton ja siirtotallin.

Monenmoisien kuvioiden kautta Mila myi Vaahterapolun vuoden 2018 lopussa, ja toiminta loppui. Kunnes 2020 entinen tallilainen, Milan entisen kihlatun paras ystävä, Juuso Sherman, näki tiluksien olevan jälleen myynnissä. Juuso ei ole mikään ratsastuskoulun pyörittäjä, mutta haaveili tiloista paikkaa, jossa saisi kehittää kenttähevosiaan ja myös jalostaa niitä. Kun hän kääntyi Englannissa asuvien vanhempiensa puoleen raha-asioissa, he tulivat vastaan yhden ehdon kanssa. Poika saisi lainaa, jos ottaisi mukaan vanhan perhetutun Jippu Helmiahon, jota sen sijaan kiinnosti paljonkin ratsastuskoulun pitäminen.

Remonttien ja laajennuksien jälkeen Vaahterapolun ratsastuskoulu oli jälleen valmis toimintaan.

Tallit

Tallirakennus on jaettu kahteen osaan: päätalli sekä Juuson puoli. Siipien välissä on varustehuone, johon on jaettu myös osiot ratsastuskouluhevosten varusteille sekä Juuson hevosille. Näin ratsastuskoulun oppilaat eivät voi sekoittaa varusteita toisiinsa. Varustehuoneen yhteydessä on myös yhteinen pesutupa, jossa on kaksi pesukonetta sekä kuivaustelineet. Lisäksi ratsastuskoulun hevosille on nimikoidut hyllyköt, harjat ovat erillisissä ämpäreissä ja suitset sekä satulat on merkitty hyvin.

Molemmilta puolilta löytyy 18 karsinaa sekä pesupaikat, joissa hevoset voi pestä hikitreenien tai mutakylpyjen jälkeen. Myös tallipihasta löytyy letkullinen pesupaikka hoitopuomilla. Yksityiset hevoset majoittuvat pääosin päätallin puolelle.

Pääsääntöinen kuivike karsinoissa on purut, mutta erikoistapauksissa varastosta löytyy myös turvetta ja olkea. Muita varusteita karsinoissa on seinään ruuvattu ruokakaukalo sekä juoma-automaatti, jonka toimivuus testataan päivittäin. Muut erikoisuudet ovat hevoskohtaisesti aina mahdollista.

kuva

Taukohuone eli ”juorupesä” on hoitajien sekä yksityistenomistajien paikka ottaa hieman lepoa ja pistää juorut liikkeelle. Kannattaa kuitenkin varoa, koska vanhasta taukohuoneesta on nipistetty kaistale Jipun ja Juuson työhuoneelle, eikä seinä ole kovinkaan paksu. Muita mukavuuksia huoneesta löytyy pienen keittiön, sohvan sekä nojatuolin ja pirttipöydän muodossa. Tallilaiset voivat siis tuoda omat eväänsä ja säilyttää niitä jääkaapissa. Minikeittiössä on mikro, kahvinkeitin ja vedenkeitin sekä jääkaapissa useimmiten kahvimaitoa. Apua kaivatessa löytyy varmasti apua juurikin taukohuoneen sohvalta, joten siitä vain potkimaan laiskimukset avuksi.

Ulos- sekä sisäänkäynti tapahtuu myös taukohuoneen kautta, jonka lisäksi seinällä on ilmoitustaulu, johon ilmestyy Jipun toimesta päivän tuntilistat ja muut ilmoitusluonteiset asiat. Lukittavan oven takana on myös pieni wc, joka ei tarjoa muita ihmeellisiä mukavuuksia kuin pöntön ja lavuaarin sekä pitkille ihmisille mitoitetun peilin.

kuva
Tarhausjärjestys

Pihapiiri

Kesällä 2013 tallipihalle rakennettiin pihatto, joka toimii pienellä kunnostuksella samoissa hommissa. Se majoittaa liudan poneja, jotka pääosin ovat ratsastuskoulun tuntikäytössä. Luonnollisesti sinne majoitetaan ne paksunahkaisimmat kauraturvat, jotka eivät pelkää ulkoilla ympäri vuorokautta säällä kuin säällä. Suojana pihattolaisilla on suuri lato, johon suurimmat kunnostukset ovat kohdistuneet. Seiniä on vahvistettu, että karvamammutit saavat parhaimman suojan tuulelta ja tuiskeelta. Tarvittaessa asukkaiden ulkoilua pystytään rajoittamaan ovien sulkemisella.

Pihaton asukkaiden loimet ja harjat löytyvät pihaton yhteyteen rakennetusta pienestä varastosta. Hoitaminen tapahtuu joko kiinnittämällä ne pihaton aitaan tai viemällä sisälle talliin. Tarvittaessa lainata voi jonkun muun tuntihevosen karsinaa tai pesupaikkaa.
Aivan pihaton vieressä vuoden uudempi siirtotalli, jossa on kuusi karsinaa. Siirtotalliin majoitetaan lähinnä yksityisiä hevosia. Varusteet ja hoitotarvikkeet säilytetään päätallin varustehuoneessa.

Muut kuin pihaton asukkaat tarhaavat päivittäin aamukahdeksasta lähtien alatarhoissa, joihin niille tarjoillaan päiväheinät. Tuntihevoset otetaan sisälle ennen tuntien alkua, paitsi vapaapäivinään ne otetaan muiden hevosten mukana iltaseitsemän aikaan. Kesäisin kaikki tuntihevoset viedään laitumelle, josta ne haetaan aina isommalla porukalla tunneilleen. Uudistuksien myötä tarhoissa on automaattiset suuret juottoastiat, jotka ovat talvisin mahdollisuus lämmittää. Juuson puolen hevosille on raivattu metsästä uutta tarha-aluetta, joka sijaitsee pihaton ja siirtotallin yläpuolella. Ylätarhoissa on samat hienoukset kuin alatarhoissa.

Muita rakennuksia pihapiirissä on kota, konehalli/heinälato sekä lantala. Leiriläisten majoitukseen löytyy pieni leirimökki, jossa on neljä kerrossänkyä, pieni wc, telkkari ja jääkaappi. Suihkua ei löydy, joten leirien aikaan leiriläiset pääsevät päärakennukseen suihkuun sekä saunaan. Päärakennus on Jipun ja Juuson talo, jossa he asuvat – vaikkeivat välttämättä ihan yksimielisellä sopimuksella. Talossa on viisi makuuhuonetta, kaksi kylppäriä, keittiö ja olohuone. Yläkerran kolmeen makuuhuoneeseen majoitetaan vanhan käytännön mukaisesti vuokralaiset, jotka yleisesti ovat joko yksityisomistajia tai tallityöntekijöitä. Se mitä kimppatalon katon alla tapahtuu, jää myös sinne.

Ratsastusmahdollisuudet

Vaahterapolusta löytyy monipuolisesti mahdollisuuksia treenata. Ihan pihapiiristä löytyy valaistu kenttä ja maneesi. Ilmastoitu ja valaistu maneesi valmistui keväällä 2012. Maneesiin on rakennettu katsomo, josta yleisö voi seurata tunteja sekä kilpailuja. Katsomon vierestä löytyy myös kisojen aikaan auki oleva kioski sekä ilmoittautumistoimisto. Valot maneesissa pysyvät päällä kello 21 saakka, kentällä on sama.

Kenttä löytyy aivan maneesin kyljestä. Hiekkapohjaista kenttää huolletaan säännöllisin aikavälein. Kisoja varten konehallista löytyy siirrettävä katsomo, joka kasataan aina tarpeen mukaan kentän laitaan. Estekalustoa säilytetään maneesin vieressä olevassa pienessä varastossa. Tuntihevosiemme pakkasraja on -22 astetta. Hoitajat sekä yksityistenomistajat saavat käyttää kenttää sekä maneesia vapaasti, kun ne ovat tunneilta vapaina. Tuntien sijainti ilmenee ilmoitustaululla sijaitsevasta tuntilistasta.

Monipuoliset maastoreitit kulkevat pitkin tilan maita. Löytyy kumpareista lehtometsää sekä laajoja rallittelupeltoja. Kesäisin hevosten uitto on mahdollista noin tunnin ratsastusmatkan päässä sijaitsevalla järvellä. Reitti järvelle vie yleisen lenkkeilyreitin kautta, joten siellä täytyy pitää erityistä varovaisuutta eikä laukata. Järvelle pääsee myös auton ja hevoskopin kanssa.

Uuden kenttähevospainotteisen tallipuolen myötä Juuso on rakennuttanut tiluksien läheisyyteen myös kenttäratsastusradan. Radalta löytyy monipuolisesti kaikenlaisia esteitä, reittien pituutta pystyy itse muuttamaan helposti tai keskittyä vaikka tutustumistason esteisiin.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen -- kaikki materiaali © Vaahterapolku, ellei toisin mainita
ulkoasu © VRL-08942