Virtuaalihevonen

© kuvat: rakenteet; Carolina, muut: Anne L
Loput: Mila(VRL-11936)
Kuvien kopiointi kielletty!

ML HUSTLER

Virallinen nimi ML Hustler "Husu"
Sukupuoli Ori
Syntymäaika 11.11.2010
Ikä 8v (ikääntyy satunnaisesti)
Rotu Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus 170cm
Väri Cremello
Painotuslaji Kenttäratsastus
Koulutus CIC4 VaA, re: 140cm, me: 125cm
Kasvattaja Mêl Seren
Omistaja Jesse Aro (VRL-11936)
Rekisterinumero VH11-031-0126
Kotitalli Vaahterapolku
Meriitit FF, Fn, KTK-III

Kantakirjattu 15.03.2016, PKK:n 59. Kantakirjaustilaisuus:
KTK-III, pisteillä 60.7%

Tuomareiden kommentit:
- Ok leimat, käyttökelpoisen ja tasapainoisen oloinen ori. Pyöreä, hieman tammamainen takaosa, lihaserottuvuutta voisi olla enemmän. Tj hyväasentoiset, vej kokkapolvi, oej vuohinen voimaton. Terävä etuosa, eteentyöntyvä olkaluu. Hyvinmuodostunut, lihaksikas kaula, Suora pään profiili. Toteutuksessa kaipaisin enemmän kontrastia ja sävyjä, hevosen väri sinällään hyvin onnistunut.


Leikkimielinen RHLA: 57,778 % (6½+4+5½+5½+4½+3½+8½+4½+9½) = Quality

Husun luonnetta kuvailisin lähinnä huumorintajuiseksi. Ori osaa olla maailman hellin elikko, joka painaa lohduttaen turpansa olkapäälle, mutta jo toisessa hetkessä se on raivostuttava pelleilijä, joka koettelee jokaisen kaksijalkaisen hermoja. Osaa olla halutessaan oikea herrasmies, eikä koskaan tekisi tahallaan pahaa kenellekään, vaikka joskus onkin oikea reikäpää. Husu on myös oikea kahlekuningas, joka jättää jälkeensä tyhjän harjauspaikan heti jos sen jättää tavalliseen vetosolmuun valvomatta. Myöskään orin kärsivällisyys harvoin yltää mihinkään "haastavaan", kuten nätisti riimussa kävelemiseen, paikallaan seisomiseen, saatikka kuljetusvaunussa hiljaa olemiseen..

Sosiaalisten taitojen kanssa Husu on hurja elvistelijä muiden ollessa turvallisesti aidan tai karsinan seinän takana, mutta kun joudutaan napit vastakkain ori luikkii karkuun hampaitaan natkuttaen. Omaa hienon, alistuvan tarhakäytöksen, mutta saattaa tylsyyksissään alkaa keksiä keinoja päästä tarhasta ulos. Näin ollen sen tarhassa onkin viritettynä ylimääräisiä naruja ja lankoja aitapuomien välissä.. Yleensä purkaa energiansa riehumalla, viskomalla palloaan ja autonrenkaan puolikkaita. Joskus myös loimen repiminen kappaleiksi tai piehtaroiminen varmasti mutaisimmassa nurkkauksessa on maailman paras keksintö!

Taluttaessa ori on hallittavissa, mutta yleensä poukkoilee ja pörhistelee minkä kerkiää. Saattaa myös koetella taluttajansa reaktiokykyä loikkaamalla sivulle tai kavahtamalla takasilleen. Irti päästessään on lähes mahdoton saada kiinni ja mieluiten leikkii kissa-hiiri-leikkiä toista tuntia! Napakoin ottein ori on kuittenkin hanskassa pidettävissä, vaikka vähän elvisteleekin.. Karsinassa Husu on oikea herrasmies. Katselee ylväänä "alamaisiaan" karsinan kalterien lävitse samalla kun sitä suitaan. Saattaa joskus tosin alkaa pyöriä ja hyöriä pitkin karsinaa ja varsinkin harjauksen jälkeen on niiin ihanaa heittää takamus maihin ja alkaa piehtaroida! Taiteilee myös suitset päästään ruokakupin kulmaa vasten, jos sen jättää kamppeet päällä valvomatta. On kuitenkin kaikista rasittavista tempuistaan huolimatta mitä rakastettavin ja kiltein hevonen. Ei pure, ei potki, ei pure puuta, eikä ole ilkeä. Mitä muuta isolta orilta saattaa olettaa?

Ratsuna Husu on menevä ja vielä melko kokematon. Sen kärsivällisyys tuntuu rakoilevan jo heti, kun ratsastaja saa takamuksensa iskettyä satulaan. Steppaa rauhattomasti paikallaan, kun jalustimia säädetään ja saattaa joskus jopa kiertää ympyrää. Alkukäynnit menevät kummallista pikakävelyä ja yleensä hakee raville tämän tästä. Lämmettyään osaa nykyisin jo kuitenkin rauhoittua, eikä se enää yritä ryöstää tikittävän aikapommin tavoin alta ihan joka sekunti. Takapää orilla on kuitenkin aina vaan huomattavan köykäinen ja takaset nousevat ilmaan hyvinkin pienestä ärsykkeestä.

Koulua Husu menee nykyään hienosti jo Vaativalla tasolla. Ryhdikäs ori hakee nöyrästi peräänantoon ja sen mukavat askeleet vievät ratsastajaa tasaisesti ja pehmeästi. Kuitenkin tämä harmonia saattaa joskus hajota atomeiksi pienessä hetkessä, mikäli ori on leikkituulella. Saattaa heitellä kiemuroiden väliin pieniä pukkeja, etenkin laukassa pukittaminen on Hususta huisin hauskaa! Kuitenkin varmoilla otteilla ja päättäväisyydellä oriin saa menemään mallikkaasti ja tekemään mitä pyydetään.

Esteillä on mennyt jo isojakin irtona, mutta ratana hyppää n. 130cm korkeudella. On esteillä edelleen kuin sokerilla tankattu pikkulapsi. Keskittyminen muuttuu hetkessä holtittomaksi häsläämiseksi, jolloin puomit lentävät, esteet jäävät välistä tai sitten on aivan pakko purkaa höyryt kiitämällä pukkilaukkaa pitkin kenttää.. Vaati vielä paljon työtä tullakseen varmaksi ja tahdikkaaksi ratsuksi.. Hyppytyyli on kuitenkin aikojen saatossa hioutunu hienoksi ja pehmeäksi, mutta kaikki muu oheistoiminta esteiden välissä vaatii vielä treeniä.

Maastossa menee hienosti kaverin kanssa. Yksin on säikky sätkynukke, joka pyörtää ympäri vaikka hiiren pierusta.. Myös autot ovat jotain käsittämättömän pelottavaa, punaisista postilaatikoista ja vihreistä Sulo-pöntöistä puhumattakaan! Maastoesteillä kuitenkin puksuttaa eteenpäin varmasti kuin juna ja vauhtiin päästyään on usein ratsastajalla joka lihas hellänä radan loputtua. radalla kun tästä herrasta kuoriutuu kuin uusi hevonen, joka käsittämättömällä rohkeudella hyppää esteen kuin esteen, eikä edes vesiesteet hidasta sen menoa.

© Ros

Suku

i. VIP Mva Ch. Merlin
  fwb, vkk, 168cm
   PP-MVA, KTK-II, SPL-I
ii. Monty DK
  fwb, vkk, 169cm
iii. Rodrigo
  fwb, vkk, 168cm
iie. Västerlund's Hulda
 fwb, rt, 165cm
ie. Mercy
  fwb, crm, 166cm
iei. Mercury
  fwb, vkk, 170cm
iee. Rebecca
  fwb, vrt, 171cm
e. PP-MVA Ceinak Zhydar
  fwb, crem, 165cm
   ERJ-I, YLA1, KTK-II
ei. Zhystrad
  kwpn, vkk, 166cm
eii. Zhyyl Wie
  trakh, rt, 165cm
eie. Lullaby
  kwpn, vkk, 165cm
ee. Cei Ciinarstath
  fwb, crem, 163cm
eei. Ceifierth
  kwpn, vkk, 165cm
eee. Lady Style
  xx, vkk, 164cm
Husun isä on komea voikko ori Merlin, joka on painottunut lähinnä estepuolelle ja kilpaillut aina 160cm luokissa asti. Tuloksien puolesta ori on avannut tilinsä hienosti ja saanut jo useita sijoituksia korkeimmista luokista. Hyvien kilpaominaisuuksiensa ja voitontahtonsa lisäksi ori omaa myös mahtavan luonteen, eikä sitä omistajansa mukaan aina kaikki edes oriksi uskokaan. Herra on myös napannut näyttelykehistään itselleen VIP MVA Fn-arvonimen ja se on kantakirjattu II-palkinnolla prosentrin 67,0. Ori on palkittu myös SLA-I palkinnolla, Virtuaalisten suomalaisten puoliveristen yhdistyksen toimesta. Ori on muuttanut minun omille nimilleni vuoden 2011 syksyllä, joten nyt kokoelmissani on sekä isä että poika!

Isänisä Monty DK on Merlinin tapaan voikko ori, joka on raivannut jalansijaa lähinnä kenttäratsastuksen parissa. Vielä se ei tosin ole aivan mestaritasolle yltänyt, mutta saanut useita sijoituksia ja muutaman voitonkin. Ori on myös periyttänyt jälkiläisilleen upeaa hyppykykyään, kestävyyttään ja selväpäisyyttään.

Isänisänisä Rodrigo on melko tumman voikko herrasmies. Ori on loistanut uransa aikana lähinnä esteradoilla. Rodrigo on myös periyttänyt hienot hyppykykynsä jälkeläisilleen. Nykyään eläkepäiviä viettelevä ori on lähinnä jalostuskäytössä.

Isänisänemä Västerlund's Hulda valloitti nuoruutensa alkuvaiheilla esteratoja, mutta se sai loukkaantumisen takia selkäänsa vamman, joka siirsi sen kiertämään kouluratoja. Tamma kunnostautui uudessa lajissaan hienosti, vaikka alkuun sen kapasiteettia kouluradoilla epäiltiinkin sen temperamenttisen luonteen vuoksi.

Isänemä on kaunis Mercy, joka omaa myös harvinaisen cremello-värityksen. Tamma on kiertänyt lähinnä esteradoilla, raivaten itsensä huippua hipomaan. Peloton ratsu omaa upean hyppytyylin, voimakkaan temperamentin, sekä uskomattoman rohkeuden, joka on siivittänyt sen uraa hienosti aina 160cm tasolle asti. Eniten tammassa on kuitenkin tuntunut kiehtovan sen erikoinen väritys, vaikka se onkin periyttänyt sitä jälkipolvilleen hyvin maltillisesti.

Isänemänisä on hieno voikko ori Mercury. Ori on kilpaillut lähinnä kouluradoilla ratsastajansa rajoitteiden vuoksi. Lihaksikas ja komea ori on oikea katseiden kääntäjä kilpapaikoilla ja sen hienon suvun ansiosta se on ollu haluttua tavaraa kasvattajien suunnalla.

Isänemänemä Rebecca on vaaleanrautias, sirorakenteinen estetykki. Rosoisesta temperamentistaan tunnettu tamma on jäänyt monien mieleen niin suorituksiensa kuin kaiken ranttaliksi pistämisen takia. Tamma kuitenkin vanhetessaan rauhoittui aivan käsiteltäväksi, ja nykyään se toimiikin kansallisella tasolla uuden lupauksen kilparatsuna.

Husun emä taasen on kuvankaunis cremellotamma Ceinak Zhydar, joka kilpailee täyspainotteisesti rataesteillä. Tamma on kerännyt jo hienosti sijoituksia aina 160cm luokissa asti ja tulee varmasti periyttämään hyppykapasiteettiaan myös jälkeläisilleen. Tutummin kutsuttuna "Cina" on saanut myös PP MVA-arvonimen. Arka ja siro tamma on saanut jo muutamia jälkeläisiä, joista Husu on ainoa cremello-värityksen saanut yksilö.

Emänisä on komea voikko ori Zhystrad ja se on rodultaan hollanninpuoliverinen. Kermanvaalea ori on kilpaillut esteradoilla 160cm luokissa upealla menestyksellä ja sillä on kuusi jälkeläistä. Kovaluontoinen ori on myös tehnyt itsensä tunnetuksi pistämällä kisapaikoillaan ranttaliksi, sillä sen ego ei kestä muita oreja kovinkaan lähellä. Ori on kantakirjattu toisella palkinnolla ja värityksensä puolesta tuntuu menevän jalostuksessa kuin kuumille kiville. Sen omistaja ei kuitenkaan halua viljellä sen siementä liiakseen, vaan pitää oriin jälkeläiset harvana herkkuna ja vain hyvin menestyneille tammoille.

Emänisänisä on raudikko ori Zhyyl Wie, joka on rodultaan trakehner. Ori on kilpaillut ahkerasti rataesteillä 160cm luokissa ja menestynyt hienosti. Piirtopäinen komistus on myös antanut ihmisille silmän ruokaa näyttelykehissä ja se on kantakirjattu toisella palkinnolla vain kahden pisteen päästä ykköspaikasta. Vahvaluonteinen ja voitontahtoinen ori on periyttänyt kunnianhimoaan ja hienoa hyppytekniikkaansa myös jälkipolville, joita löytyykin jo kymmenkunta.

Emänisänemä on vankkarakenteinen ja temperamenttinen tamma Lullaby, joka on myös esteratsu. Tamma on kilpaillut aina 160cm luokissa asti ja menestynyt hienosti, vaikka sen säikky luonne yleensä uuden ratsastajan kanssa aiheuttaakin alkuun runsaasti kieltoja erikoisilla esteillä. Näyttelyissäkin tämä kaunis voikko tamma on menestynyt hienosti ja se on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

Emänemä, pieni ja siro tamma Cei Ciinarstath on myös harvinaisen cremello-värityksen omaava. Tamma on kilpaillut niin esteillä, kuin kenttäratsastuksessakin, mutta sen ehdoton vahvuus ovat rataesteet, joissa se kilpailee korkeimmissa luokissa. Tammalla on vasta yksi jälkeläinen, sillä se loukkaantui eräällä kaudellaan lievästi ja sai pitää mammaloman sinä vuonna. Vauva-ajan päätyttyä se palasi radoille entistä ehompana ja haistatti kaikille epäilijöilleen pitkät tulemalla luokassaan toiseksi. Näyttelyissä tamma ei ole vielä pyörähtänyt, kuin tamma- ja varsaluokissa, mutta nähtäväksi jää mitä sijoituksia tulevaisuus tuo tullessaan.

Emänemänisä on vankka ja komea voikko ori Ceifierth. Orilla on kilpailtu hienolla menestyksellä lähinnä rataesteillä 160cm luokissa ja se on nuoruudessaan niittänyt mainetta myös pienemmissä luokissa. Rodultaan herran on hollanninpuoliverinen. Ori ei ole rakenteellisesti mikään priimaelikko, mutta sen kilpasuoritukset puhuvat hyvin puolestaan sen jalostusuraa ajatellen. Ceifierthilla onkin jo kertynyt muutamia jälkeläisiä niin este- kuin kenttäradoille.

Emänemänemä on erikoisen voikko-värityksen omaava englantilainen täysiverinen Lady Style. Tammasta piti aikanaan tulla laukkaratsu, mutta sen ajat eivät riittäneet voittoihin, joten se sai vaihtaa alansa estepuolelle. Tamma kunnostautuikin uudessa ”ammatissaan” hienosti ja kipusi aina 160cm luokkiin asti. Nykyään tämä tulinen tamma tahkoaa viimeisiä ratojaan ennen rauhallisempaan käyttöön siirtymistä. Nähtäväksi jää tullaanko sillä vielä valloittamaan kilparatoja koulupuolella.
© Ros


jälkeläiset

09.04.2013 - o. R's Afterglow (e. ML Love Deluxe)
20.2.2017 - o. Charothril (e. Caelicola Lumos)

kilpailukalenteri

PKK

Varsakuvalla:

23.01.2011 Mallaspuro, varsat, sija; 2/7 EO-Sert tuom. Kukka
28.02.2011 ArtsinRavitalli, varsat, sija; 3/5 EO-Sert tuom. Aatsi
13.03.2011 Mallaspuro, varsat, sija; 1/5 EO-Sert tuom.Tinka H

Aikuiskuvalla:

14.05.2011 Mźl Seren, FWB tammat ja orit, EO-sert, tuom. Beronia
02.10.2011 Mźl Seren, FWB tammat ja orit, EO-sert, tuom. Elisa P.
31.01.2012 Vt Atlas, hevosoriit, EO-sert, tuom. Anne
21.04.2013 Järnby, hevosoriit, EO-set. tuom. Anne
EM: Söpöys. Harvinaisen herttainen ori!
14.05.2013 Latun Talli, hevosoriit, HY

MSY

02.09.2012 Rental Ring, hevosoriit, PUN3
31.01.2013 MSY, piirretyt lämminverioriit, SIN1
06.06.2013 MSY, piirretyt hevosorit, PUN

Kenttäratsastus

19.04.2012 Taikakuun Kartano, KERJ tutustumisluokka HeC/90/90, sija; 4/40
14.09.2012 Heartvilla, KERJ CCI/CIC3, sija; 3/32
16.09.2012 Heartvilla, KERJ CCI/CIC3, sija; 5/32
26.10.2012 Suprant, KERJ CCI/CIC3, sija; 4/22
15.04.2013 Suprant, KERJ CIC4, sija; 5/28
17.04.2013 Suprant, KERJ CIC4, sija; 5/28
18.04.2013 Suprant, KERJ CIC4, sija; 1/28
23.04.2013 Suprant, KERJ CIC4, sija; 2/28
27.04.2013 Sangaree Estates, KERJ CIC3, sija; 4/27
04.05.2013 Satulinna, KERJ CIC4, sija; 6/44
05.05.2013 Satulinna, KERJ CIC4, sija: 4/44
29.04.2013 Järnby, PKK-Cup KERJ CIC4, sija: 2/7
28.06.2013 Fenton, KERJ CIC4, sija; 4/27
01.02.2014 VSPY, KERJ CIC4, sija; 1/40
17.02.2014 Kilpailukeskus Ginger, KERJ CIC4, sija; 6/39
19.02.2014 Kilpailukeskus Ginger, KERJ CIC4, sija; 6/39
17.02.2014 Kilpailukeskus Ginger, KERJ CIC4, sija; 6/39
24.02.2014 Kilpailukeskus Ginger, KERJ CIC4, sija; 4/39
20.01.2016 Läpikuultavan suomenhevoset, KERJ CIC4, sija; 4/26
26.02.2016 Shadow, KERJ CIC4, sija; 3/28
29.02.2016 Shadow, KERJ CIC4, sija; 4/28

Maastoesteratsastus

12.11.2011 Bairdon, MEJ 70cm, sija; 6/60
13.11.2011 Bairdon, MEJ 70cm, sija; 1/60
14.11.2011 Bairdon, MEJ 80cm, sija; 3/94
15.08.2012 KK Bailador, MEJ-cup 90/100cm, sija; 4/48
01.09.2012 Castor Racing Center, MEJ 110cm, sija; 3/34
04.09.2012 Castor Racing Center, MEJ 110cm, sija; 1/34
22.02.2013 Special Ring, MEJ 120cm, sija; 1/21
17.09.2013 KK Bailador, MEJ 120cm, sija; 5/32
18.09.2013 KK Bailador, MEJ 120cm, sija; 5/32
19.09.2013 KK Bailador, MEJ 120cm, sija; 3/32

Esteratsastus

31.08.2012 Mźl Seren, ERJ 120cm, sija; 3/29
21.02.2013 RaPu, ERJ 140cm, sija; 3/23

Kouluratsastus

29.08.2012 Mźl Seren, KRJ He A, sija; 6/40
31.08.2012 Mźl Seren, KRJ HeA, sija; 1/31
21.04.2013 Järnby, PKK-Cup KRJ VaA, sija; 1/10

Suunnistus

15.06.2013 Mooncruiser, SRY keskitason nopeusluokka, sija; 2/7

Varsakilpailut:

23.04.2011 SRY, SRY helppo taitoluokka (talutusluokka), sija; 16/28
10.05.2011 KK Farconner, varsapäivät, ristikot 40cm, sija; 1/7
Siistit hypyt ja varma reipas tahti olivat avainsana paalupaikalle!
10.05.2011 KK Farconner, varsapäivät, perustehtävä luokka, sija; 9/9
Unohditte varmaankin radan; teitte kaiken peilinä, kunnes tuomari huomauttu teitä.
22.05.2011 Thunder Trotters, varsapäivät, taitoluokka, sija; 5/10
Ros. ja ML Hustler olivat hauska näky radalla. Ori poukkoili ja hyppi minkä ehti, mutta loppujen lopuksi taluttajan rauhallisuus sai myös ML Hustlerin rauhalliseksi ja kulkemaan omistajansa rinnalla. Esteillä tämä valkoinen ilmestys kuitenkin hieman häselsi ja pari puomia tipahti maahan. Pressut ja vesilammikko eivät olleet orille mitään, se käveli niistä ylväästi ylitse. Valjakko oli luokassaan viides.
22.05.2011 Thunder Trotters, varsapäivät, suunnistus, sija; 9/10
22.05.2011 Thunder Trotters, varsapäivät, irtohypytys 70cm, sija; 6/9
10.10.2011 Shetlanninponitalli Minion, agility 3-vuotiaat, sija; 6/6
11.10.2011 Shetlanninponitalli Minion, irtohypytys 110cm, sija; 11/12
12.10.2011 Shetlanninponitalli Minion, match show: Hienoiten piirretty hevonen!
13.10.2011 Shetlanninponitalli Minion, käsittelykoe laukka, sija; 9/17
13.10.2011 Shetlanninponitalli Minion, käsittelykoe käyntipuomit, sija; 12/12
15.10.2011 Shetlanninponitalli Minion, talutussuunnistus pitkä, sija; 4/6

Päiväkirja

Husu asuu Vaahterapolussa, päiväkirjaa voit lukea täältä

© Equestrian PRO

Valmennukset

Kouluvalmennus Va B, valmentaja: Juli
Ros ja Husu olivat jo lämmittelemässä maneesissa, kun saavuin Järnbyn yksityistallille. Katselin hieman levottomasti liikkuvaa cremelloa oria kävellessäni maneesin sisälle. Ros antoi orin kävellä pitkin ohjin, joten Husu käyskenteli melko levottomasti tutkaillen ympäristöään. Pääsimme onneksi aloittamaan ajoissa, joten ohjeistin Rosia hakemaan peräänantoa. Tarkoituksenamme oli ensin harjoitella jokaista askellajia kootusti, aloittaen käynnistä. Ros teki työtä käskettyä ja Husukin alkoi pikkuhiljaa keskittyä ratsastajaansa. Muutamien suunnanvaihdosten ja erikokoisten ympyröiden jälkeen ratsukko näyttikin jo komealta kouluratojen konkarilta, joten pystyimme vihdoin nostamaan tempoa. Kehotin ratsukkoa nostamaan raville, ja ennenkuin ehdin saada lausettakaan loppuun, Husu jo pinkaisi ponnekkaasti liitävään raviin. ”Hyvä, sitten alat kokoamaan oria” totesin tyynesti hymähtäen maneesin keskeltä, eläytyen tietysti itsekin rooliini kuin hevosen selässä. Ros alkoi työstää Husua ja pian ravi muuttuikin kootuksi – ja pakko myöntää, että Husu näytti erittäin hienolta kulkiessaan tasaisessa ravissa peräänannossa. ”Sitten voisit vähitellen aloittaa avotaivutukset aina pitkillä urilla” pyysin, eikä aikaakaan kun Ros teki jälleen työtä käskettyä. Pari ensimmäistä yritystä näytti melko toivottomalta, Husu tuntui hermostuvan heti kun ratsastaja pyysi häneltä jotain ns. haastavampaa, ja ori muistutti lähinnä ylikeittynyttä makaronia vääntyillessään uralla. ”Joo, sitten vain tomerampaa ratsastusta ja muista kunnon valmistelut.” Naurahdin väkipakolla, johon Ros vastasi vähintäänkin yhtä nauravaisin mielin. Päättäväisyys oli selvästi valttia, sillä tämän jälkeen Husu alkoi jo taipua avotaivutukseen upeasti. Ohjeistin harjoittelemaan vielä sivussa hieman sulkutaivutuksia ravissa, minkä jälkeen saitte pitää hetken käyntipaussin omaan tahtiinne.

Valmistauduimme pian laukkaharjoituksiin, tavoitteena harjoitella samoja sulkutaivutuksia myös laukassa, kuten myös laukanvaihdoksia. Käveltyään tarpeeksi Ros nosti omatoimisesti Husun kanssa raville, josta pääsin kehoittamaan sitten laukannostoa. Ensimmäisen laukannoston aikana Husu tuntui olevan harvinaisen innostunut, ja heittipä se muutamat valtavat pukitkin. Ros komensi tomerasti oria, minkä jälkeen laukka alkoikin muuttua jo tasaiseksi ja pyöriväksi ilman pukkeja, joskin toisinaan Husun korvista oli luettavissa, että pukittaminen kävisi mielessä edelleenkin. Ros alkoi pikkuhiljaa vaatia orilta sulkutaivutusta laukassa, mikä onnistui itseasiassa huomattavasti paremmin kuin osasin odottaakaan. Mahtavaa, tämä oli selkeästi hallinnassa! Niinpä pääsimme laukanvaihdoksiin. Pyysin ratsukkoa ensin keskiympyrälle harjoittelemaan, ja tämän jälkeen uralle. Ympyrällä laukanvaihdokset askeleessa sujuivat mukisematta, Husu toimi kuin automaatti. Uralle päästessä Husu kuitenkin päätti ottaa ilon irti läänin suuremisesta, ja heitti melkoiset pukkikiitolaukkapätkät. Hetken kuvittelin Rosin mäiskähtävän alas rodeohevosen selästä, mutta kattia kanssa! Ros huudahti kovaan ääneen orille, joka taisi säpsähtää itsekin ratsastajansa komennusta ja rauhoittui kuin seinään. Ros naurahteli selässä, mutta ei antanut tilanteen häiritä, vaan alkoi samantien vaatia oria ravin kautta uudelleen laukkaan, ja tämän jälkeen laukanvaihdoksiin. Hienoa työtä!

Aivan valmennuksen loppupuolella harjoittelimme vielä peruutusta, ja pikkuhiljaa peruutuksesta laukkaan siirtymistä. Nämä sujuivat täysin ongelmitta, Husu oli erittäin energinen ja kuuliainen, ja teki mielellään työtä käskettyä. Muutaman kerran Husu koitti oikoa peruuttamisessa, ja olisikin neljän askeleen sijasta nostanut laukan mielellään jo askeleen peruuttamisen jälkeen. Ros sai kuitenkin jälleen rauhoiteltua oria, ja niin Husu keskittyi jälleen tekemisiinsä. Hyvää yhteistyötä teiltä lähes koko valmennuksen ajan! Loppukäynnit saitte mennä sitten omassa tahdissa samalla, kun annoin palautetta ratsastajalle.

Kouluvalmennus - Va B
Kristiina pyysi alkuun pitkää eteen alas -muotoa ravissa. Ros sai ratsastaa nopealla pohkeella, jotta Husuun tuli rytmikästä vauhtia ja se alkoi käyttää selkäänsä. Kristiina pyysi Rosia keräämään ohjia lyhyemmälle pikku hiljaa. Kun tuntuma kiristyi, Husu selkeästi protestoi. Hevonen kyllä tykkäsi työskennellä, mutta alkuun se halusi kokeilla ratsastajaansa. Kun Husu kulki peräänannossa, oli aika siirtää käyntiin. Kristiina pyysi Rosia kokoamaan käyntiä. Husu pureskeli kuolaimia ja nosti niskaansa vielä ylemmäs. Se astui jo hyvin takaosalle, mutta Ros sai vieläkin käyttää määrätietoisesti pohjetta poljennan ylläpitämiseen. Käyntiä venytettiin ja taas koottiin; Husu alkoi olla kuulolla.

Harjoitusta jatkettiin harjoitusravissa. Rosin piti koota ravia lyhyillä sivuilla ja siirtää Husu selkeästi keskiraviin pitkillä. Alkuun Husu kiihdytti rytmiä lisäyksillä. Vähitellen tässäkin harjoituksessa ori alkoi olla paremmin ohjan ja pohkeen välissä. Se totteli puolipidätteitä ja eteenajavaa istuntaa.

Lopuksi kokeiltiin vielä pysähdys-laukka-pysähdys siirtymisiä. Varsinkin pysähdykseen tultaessa Husu karkasi hetkellisesti etupainoiseksi. Ros sai malttaa, jottei olisi ottanut ohjilla liian kovaa. Muutaman kerran jälkeen siirtymiset muuttuivat tasapainoisemmiksi. Kristiina oli tyytväinen. Ori oli selkeästi oppinut kantamaan itseään ja hakemaan takasiaan mahan alle. Raakilemainen meno oli vuoden aikana muuttunut pehmeään yhteistyöhön.

Kouluvalmennus
Kristiina aloitii valmennuksen pitkällä käyntipätkällä. Rosin oli ratsastettava hevosta eteen ja asetettava sitä puolipitkillä ohjilla. Nuoren oriin kärsivällisyyttä koeteltiin, mutta aseteukset menivät hyvin läpi. Tämän jälkeen Kristiina pyysi keräämään ohjat ja taivuttamaan hevosta uralla. Husu ei ollut vielä kunnolla avuilla, vaan se luikerteli ja heitti milloin takaosaa liian sisälle tai pyrki etuosalla suoraksi. Kristiina pyysi Rosilta enemmän myötäystä sisäohjalla ja tukevaa sisäpohjetta, johon hevonen voisi luottaa. Myötäyksen lisääntyessä myös Husu alkoi toimia pehmeämmin. Tämän jälkeen harjoiteltiin siirtymisi. Ensin käynnin ja ravin välillä. Husu kuumeni ravipätkillä ja ratsastajalla oli vaikeuksia siirtää hevosta käyntiin kauniisti. Selkeä ääniapu kuitenkin auttoi. Pysähdyksen ja ravin väliset siirtymiset sujuivat paremmin. Hevonen kokosi takaosaa hyvin pysähdyksissä ja lähti raviin joustavasti. Laukannostot käynnistä onnistuivat hyvin, mutta laukasta käyntiin siirtymiset tulivat vielä liian monen, jäykän raviaskeleen kautta. Näitä Kristiina harjoitutti laukkuuttamalla ratsukkoa ympyrällä ja uralle tultaessa siirryttiin käyntiin. Tunnin lopussa Husu vastasikin jo hyvin ja ratsastajan apujen käyttö oli myöskin muuttunut rennommaksi ja näkymättömämmäksi.


Bairdonin valmennusryhmä, maastoesteet
4.5.2013 - Tukit
Rosin tarina: Husu pörisi ja pärski allani minkä kerkesi. Vieras paikka ja vieraat hevoset saivat sen taas mielettömän hermostuneeseen mielentilaan.. Ihankun ei oltais oltu jo niin monissa kisoissakin, että ois jo kerinny tottumaan... Wendyn kehutuksesta aloimme lämmitellä omatoimisesti niityllä. Husu mulkoili muita hevosia, joten vein sen hetkeksi aivan omaan nurkaansa rauhoittumaan. Lihasten lämmetessä ori alkoi myös rauhoittumaan silminnähden ja alkoi painua kuolaintuelle.

Siirryimme lämmittelytukeille. Husu laukkasi hyvällä temmolla kohti tukkeja. Ensimmäisella tukissa se kuitenkin jostain syystä epäröi ja kunnustuksestani huolimatta hyppäsi esteen aivan liian kaukaa ja valtavalla loikalla. Jouduin tekemään ylimääräisen voltin, saadakseni hermostuneen hevosen taas aisoihin. Seuraavat tukis menivät mallikkaasti. En voinut ymmärtää mikä Husua tänä kyseisen päivänä vaivasi. Yleensä se oli mita helpoin ratsu.

Seuraavana olivat sitten ihan oikeat tukkiesteet. Husu korskahti ja nosti päätään mielenosoituksellisesti yrittäessäni pidellä sitä paikoillaan ohjeiden ajan. Seuraavana olisi siis vuorossa sarja. Ohjasin Husun vuorollani tukeille. Ensimmäinen meni hienosti. Toiselle tulimme liian läheltä ja Husu suorastaan kompuroi esteen yli saaden muut haukkomaan henkeään. Pysyimme kuitenkin pystyssä ja sain itseni kammettua takaisin satulaan hevosen kaulalta. Noloa. Ennenkuin tasapainoni oli kunnolla saavutettu takaisin oli Husu jo menossa kohti seuraava estettä, saaden minut viimein mätkästämään alas jättimäisessä hypyssä, johon lähdimme aivan liian kaukaa.. Wendy sai onneksi pyydystettyä Husun samantien ja talutti nolon näköisen orin minulle. Seuraavalla kerralla Wendy suorastaan karjuin meille napakoin ohjein ja suoritimme viimein esteet mallikkaasti!

Valmentajan kommentti: Saatiinhan teillekin onnistunut suoritus! Husun meno näytti kyllä alusta asti siltä, että jotain kävisi. Muista itse pysytellä rentona, vaikka se joskus vaikeaa onkin, kun hevonen alla tuntuu tikittävältä pommilta. Muista hypyissä pitää paino keskellä, jalustimilla ja aika takana, niin et horjahda niin helposti. Keskivartalonhallintaharjoitukset voisivat tehdä terää, kun alla on noin valloittavan riehakas hevonen.

18.05.2013 - pituusesteet
Rosin tarina: Tänään Husu käyttäytyi huomattavasti herrasmiesmäisemmin, kuin edellisellä kerralla. Alkulämmittelyn pienten poukkoilujen jälkeen ori alkoi taipua kuolaimelle ja liikkui jo rennosti eteenpäin. Esteille päästessä Husu innostui taas huomattavasti, mutta pysyi silti nahoissaan.

Aloitimme treenin yksittäisellä tukkiesteellä, jonka hyppäsimme pari kertaa. Esteellä Husu sai päästellä pahimmat höyrynsä ja hyppäsi viimeisen kerran jo kuin oppikirjan mukaan.

Seuraavaksi suuntasimme harjoittelemaan trakehnerhaudalle. Husu hiukan epäröi ennen hyppyä, mutta loikkasi sitten komeasti korkealta ja kovaa yli. Pituuttakin hyppyyn tuli metrin verran ylimääräistä. Perään vielä kiukkuinen pukitus, joka sai tasapainoni aavistuksen horjahtamaan. Sain kuitenkin istunnan korjattua ja orin takaisin hallintaan. Toiselle kerralla ori hyppäsi jo tottuneesti yli ja pörisi innokkaasti perään.

Pöytä oli Husulle hiukan uusi asia, mutta ori loikkasi esteelle rohkeasti. Hiukan alustan kova kolina sai orin säikähtämään ja se kavahti holtittomasti kompuroiden alas. Rauhoittelin oria ja otin sen voltille rauhoittumaan. Seuraavalla kerralla tuli kielto - kuten arvata saattoi. Kolmannella kerralla hurjan kannustuksen ja rohkaisun saattelemana ori hyppäsi pöydälle ja reilujen pidätteiden avulla hyppäsi alaskin ihan tasapainoisesti. Kehuin oria vuolaasti. Viimeisellä yrittämällä pääsimme kuitenkin jo esteen ylitsekin mallikkaasti!

Tukkiokserin yli Husu hyppäsi kuin pantteri, venyttäen itsensä notkeasti hypyn joka vaiheessa. Otimme okserin pariin otteeseen.

Lopuksi hyppäsimme vielä jokaisen esteen ratana. Husua sai etenkin pöydällä kannustaa edelleen rankasti eteenpäin, mutta tällä kertaa ori leiskautti esteen ylitse huomattavasti edellisiä kertoja rohkeammin. Muut esteet eivät paljoa oria hetkauttaneet vaan se venyi notkeasti hypyissä.

Lopetimme harjoituksen vielä helppoon tukkiesteeseen, jotta valmennuksestä jäisi kaikille osapuolille hyvä mieli.

Valmentajan kommentti: Niin, pöydälle ei tosiaan kuuluisi hypätä seisomaan, vaan sulavasti liitää yli... Tätä teidän ehkä tarvitsee vielä pienemmillä pöydillä vähän treenata, ettei tule porrassuoritusta. Muutenkin alkuvalmennuksenne meni aika lailla Husun sählätessä. Ihan kivasti sait sen kuitenkin loppua kohden parantamaan suorituksiaan ja lopussa pääsitte sen pöydänkin yli sitten kiipeilemättä, ihan vain hyppäämällä. Hyvähyvä. Viime kerrasta oli selvästi parannusta Husun vauhdissa, nyt se oli hallinnassa koko ajan.

1.6.2013 - omatoiminen harjoittelu

Rosin tarina:Tällä kertaa paikka oli jo Husulle tuttu, joten ori tyytyi lämmittelyssä vain hiukan pörisemään muille. Jo vartin kuluttua herra oli selkeästi rentoutunut.

Päätimme valita vesiesteen harjoittelua. Tässä Husu olikin oikea haka, vaikka se onkin joskus vähän karsastanut kimmeltävää vettä. Tällä kertaa loikimme veteen niin, että oli sekä ja hevonen, että ratsasja aivan likomärkiä.

Muutaman kerran jälkeen päätimme vielä ottaa ylös ja alas hyppyjä banketilla, sillä vesieste tuntui olevan oriille aivan helppoa kauraa. Ensimmäisessä alastulossa olimme lentää nenillemme, sillä Husu loikkasi aivan holtittomasti. Seuraavalla kerralla sujui jo paremmin. Ylöspäin mentiin korkealta ja kovaa, kuten aina.

Valmentajan kommentti: Olette menneet kevään aikana todella paljon eteenpäin. Husu häsläsi tällä kerralla paljon vähemmän kuin aiemmin, joten saitte tehtyä paljon ja hyviä suorituksia tuli joukkoon useita. Kuuntelit hyvin ohjeita ja Husukin kuunteli sinua, joten en näe mitään estettä sille, että edelleen kehitytte parina.

Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi, taustakuva © Agus Riyadi / Subtle patterns

Kuvat - Perustiedot - Luonne - Suku - Kisakalenteri - Päiväkirja - Valmennukset